Актуализирано
на 03.01.2012
Посетете нашите приятели:
Celtic Harmony
Български
 
English

Келтски символи


TriquetraТози Символът се казва Triquetra /чете се „трайкетра”/ от латински „с три ъгъла”. Този Келтски знак с триъгълен дизайн символизира
Тройното Божество: Мома/Майка/Баба
Вечния Цикъл: Живот/Смърт/Прераждане
Трите Сфери: Въздух/Земя/Море,
от които според келтите се състои цялата Вселенна.

Celtic Knotwork Този символ е така наречената Келтска плетеница /Celtic Knotwork/. Смята се, че тя има магическа сила, защото Плетеницата няма начало и край.

 


triskelТози орнамент се казва трискел /triskel/ и представлява сбор от три спирали, като символ на безкрайното движение на живота.

 

А това са някои типични Келтски орнаменти:
Celtic ornament Celtic ornament Celtic ornament Celtic ornament

 

Числа в Келтската Митология
3, 5, 17, 27, 33

ТРОЙКАТА е свещено число за древни Келти. Загадъчното и „тройното” са често срещани елементи в Келтската митология. Трискелът /triskel/ - фигура, съдържаща три спирали изразява „тристранната природа” на човешката душа и е важен знак в Келтския символизъм.
triskel Земята, морето и небето са елементи в тристранен брак като условие за живота и свещеното в него.  

 

ПЕТИЦАТА е символ на Семейната Сила и Традиции, според Ирландската традиция. В древността Ирландия е имала 5 провинции с 5 закона за всяка една, които се спазвали от местните крале.    

СЕДЕМНАДЕСЕТ е число, свързано с циклите на видимата Луна, особено в новолуние. Смятало се, че на 17-ия ден от лунния цикъл се случвали важни и значителни събития. И до днес в генеалогията се смята, че 17-то поколение е най-далечното връщане в историята на предците ни, защото възстановява родовата памет отпреди около 400 години.    

ДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ е свещено число, защото е сборът от 9 по 3 пъти, което означава, че има троен потенциал.  27 воина наброявал Келтския военен отряд, 27 са били съдиите членове на Келтските племена в Кралския Съд. Цифрата 9 също може да бъде свързана с 9-нощната Лунна седмица.

ТРИДЕСЕТ И ТРИ е „Кралска” или „Върховна” цифра, която е синоним на голяма почест. Събранието на Великите Богове и Великите Герои наброявало 32 участника, а 33-ия бил Кралят на Боговете. Тази цифра също така отговаря на броя на островите, през които минал прочутият ирландски рицар Мелдуин преди да намери дома си.    

ДНИ ОТ СЕДМИЦАТА В УЕЛС

В ПОНЕДЕЛНИК не се женете и не взимайте заеми, защото „работа започната в Понеделник няма да свършите и за една седмица”. Понеделник е лош ден за нови начинания. 

ВТОРНИК е ден на късмета, добър за пътуване и женитба. 

СРЯДА е ден на вещиците, не предприемайте нищо ново, защото магьосниците могат да го провалят.   

ЧЕТВЪРТЪК е благоприятен ден за кръщене, но е лош ден за местене в друго жилище.

ПЕТЪК е денят, в който изгонили Адам и Ева от Райската Градина, следователно е най-лош ден от всички.  В петък не се подрязват плодови дървета, в противния случай няма да цъфтят и носят плод още 3 години. Водните площи в този ден са под контрол на самодиви и трябва да се избягват. 

СЪБОТА е късметлийски ден, идеален за търговия. Денят за пренасяне на вещите на младоженците в техния дом, но не е добър ден за женене, защото няма да живеят заедно и една година.  

НЕДЕЛЯ е подходяща за женене. Рана от нож в този ден зараства по-бавно.

Келтските празници – Колелото на Годината

Wheel of the YearКолелото на Годината е Келтската представа за цикъла на сезоните на живота. Празнуването е тясно свързано с природния цикъл - слънцестоене, равноденствия, „четвърти” /датите в средата между слънцестоене и равноденствия/

Всеки един от тези празници има собствена енергия и същевременно е свързан с друг, а заедно образуват вечния цикъл на живота.

Колелото ни въвежда в циклите на растеж, прибиране на реколтата, почивка и обновяване. Всеки цикъл е важен и не може да съществува без другите.

Келтите живеели и работели според тези цикли на живот, за да има „по-добро разбирателство и просперитет”. Те вярвали, че като чествуват циклите на сезоните и се съобразяват с тях, можели да открият много тайни на живота, земята и магията. 

Келтските празници са:

ИМБОЛГ /1-2 февруари/, ОСТАРА /20-21 март/, БЕЛТЕН /30 април - 2 май/, ЛИТА /20-25 юни/, ЛАМАС /31 юли  -2 август/, МЕЙБОН /21-23 септември/, САУИН /31 октомври/ и ЮЛ /21-22 декември/

Датите на Келтските празници не са фиксирани, защото всяка Келтска общност е празнувала, според различни източници - от няколко дни до 2 седмици.

IMBOLC или IMBOLG /”настъпване на пролетта”/
или OIMELC /oi-meilg - „когато има овче мляко”/
или CANDLEMASS /празник на свещите/
или BRIDES DAY/BRID'S DAY /Ден на булката – Ден на Света Бригит. Пикова дата: 1 или 2 февруари


BrigitТова е втория от четирите „огнени” празника, посветен на идването на Пролетта. Той се илюстрира като булка, чакаща завръщането на Бог Слънце. Оттам идва ирландското име на празника „St. Briget's Day” – Ден на Света Бригит. Според Келтското „Тройно Божество” – „Бабата” се преражда на Имболг в Дева Бригит – Богинята на Огъня и Целителка. Бригит забременява и ражда Новото Слънце.
Бригит е Богинята на поезията, лечителството и ковачеството, а също така е покровителка на най-важните занаяти в келтското общество – боядисването, тъкането и варене на бира.
Основната цел на ИМБОЛГ е празнуването на Пролетта, сменяща Зимата. Това е период от време, свързван с началото на растежа и ръст като цяло. На този ден ние посяваме семена на нашите надежди и мечти за идните летни месеци.

Символи: свещи, булки /годеници/, кукла от житен клас, обагнени овце

Цветове: бяло, сребърно, светло-жълто

Ритуални Билки: босилек, дафинов лист, тамян, жълтурче могат да бъдат изгорени. Билките пищялка, смирна, а също така жълти и бели цветя могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:


Примерно Имболг меню, насочено към Надеждата за Растежа и Обновлението!

OSTARA /Остара/
или Празник на пролетното равноденствие

Ostaraе първия истински ден на пролетта и се празнува на 20 или 21 март. Дните вече са равни на нощите, силите на светлината побеждават силата на мрака, а Младата Земя продължава да узрява и да расте. Отново виждаме пъпки по дърветата. Изгражда се Енергията, дните стават все по-топли с обещание и надежда за добра реколта.

Богинята се явява като ОSTARA и носи кошница с яйца. Тя се придружава от Заека /символ на плодовитостта/, като Божие присъствие.

Името EASTER /Великден/ произлиза от древни фестивали на плодородието, покровителствувани от богинята Eostre - на тевтонски богиня на пролетта. Всички култури имат пролетни фестивали от този тип. Зеленото е свещен цвят за този празник от древни времена, защото представлява озеленяване на земята с растителност. Това е празник на новия растеж.

На този празник Богът и Богинята се представят като Зеленият Човек и Майката Земя. Преданието казва, че Зеленият Човек е роден от Майката Земя през дълбоката зима, живее до края на годината и и умира на празника Сауин /SAMHAIN/ - 31 октомври. Богът и Богинята създават любовна връзка, която завършва на празника Белтейн /BELTAINE/ на 1 май. Друга важна част от празника е събуждането на Майката Земя.

Символи: яйце, питомен заек, равностранен кръст, пеперуда

Цветове: пастелни

Ритуални Билки: жълтениче, петолистник, жасмин, седеф, вратига и теменуга могат да бъдат изгорени. Жълъд, минзухар, жълт нарцис, кучешки дрян, орлови нокти, перуника, лилия и ягода могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:

Примерно ОСТАРА меню, насочено към  Природата, която се ражда отново !

 

BELTAINE /Белтен/
Празник на Бога Слънце – Bel, празник на цветята

BeltaineТова е “огненият” празник, празник на силата и плодородието, който възвестява пристигането на лятото. Празнува се „от залез на 30 април до залез на 02 май”. Счита се, че в келтска година има два основни празника – два сезона: летен БЕЛТЕН и зимен САУИН - 31 октомври. Думата “Белтен” буквално означава “ярък” или ”яркият огън”.

Символи: яйце, кошница, цветя, бито масло

Цветове: червено и бяло

Ритуални Билки: бадем, петолистник, тамян, невен, коча билка и лазаркиня могат да бъдат изгорени. Пищялка, синчец, маргаритка, глог, бръшлян, люляк, иглика и роза могат да се използват за украса.
Пристига лятото, времето става по-топло, разцъфват се цветята и Земята тръгва напред към новия живот. Белтен е празник на цветята, плодовитостта, чувствеността и удоволствието. Първите цветя на Лятото се събират в чест на младата Земя. Богинята идва на този празник като Майската Кралица или Флора, а Богът се превръща в Майският Крал или Зеленият Джак.   

Как да празнуваме:

Поставя се висок стълб, украсен с цветя, знамена и други знаци. В горната част се закачат разноцветни ленти. Всеки участник държи едната лента и се движи в кръг, като мъжете се движат в една посока, а жените - в друга. Постепенно лентите се скъсяват и се заплитат, но участниците продължават да се движат. Ритуалът свършва когато стълбът е „украсен със заплетени ленти като плитка на моминска глава”.

Maypole

Примерно BELTAINE меню, насочено към Цветовете на Пролетта !

LITHA /Лита/- „Midsummer night”
Празник на  лятно слънцестоене, „Ден на събирания”

LithaТова е най-дългият ден в годината, в който Слънцето къпе Земята в безценна светлина. Според келтския календар лятото започва на “Белтен” - 1 май и свършва на “Лунасах” - 1 август. Този празник е „посред лятото”. Денят, в който се събира човешката общност за земните си дела. Празнува се „от 20 до 25 юни”.  

Символи: слънчев диск, имел, пера, листа

Цветове: зелено, златно и жълто

Ритуални Билки: петолистник, копър, лавандула, див пелин, мащерка и върбинка могат да бъдат изгорени. Коноп, ралица, борови клонки, роза и глищиния могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:

Примерно LITHA меню, насочено към Светлината !

LAMMAS /Ламас/или LUGHNASADH/Лунасах/
или „Фестивал на хляба” или „Августовска бъдни вечер”
Пикова дата: 31 юли, 1 или 2 август

LammasТози празник се пада между лятното слънцестоене и есенното равноденствие, когато денят става все по-къс, а нощите – все по-дълги.

Ламас и е първият от трите Празника на Реколтата, последван Mabon и накрая Samhain. 
Ламас или Лунасах е „житният” празник, посветен на зърнена реколта от царевица, пшеница, ечемик и естествено хляба.Плодовете и зеленчуците, които узряват в края на лятото са също част от традиционния празник.

Богинята, с образ като Кралицата на изобилието се прославя като нова майка, която ражда изобилие, и Бог е почитан като бащата на благосъстояние.

Символи: всички житни култури, хляб, „дървена панела”, ягоди.

Вършитбата за келтите е била свещен акт и в домовете им, където се е съхранявало събраното зърно, на входната врата отдолу се е поставяла „дървена панела”, „за да не избята зърното” в прекия и преносен смисъл. Смята се, че от това се е появило понятието „праг на вратата”.

Цветове: сиво, жълто, златно, зелено

Растения и Билки: стъбла от житни култури, пирен /гарига/ и тамян могат да бъдат изгорени. Акациев цвят, изкласило жито, ружа, мирта, дъбови листа и пшеница могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:

Примерно LAMMAS меню, насочено към Бога и Богинята на житото !

MABON /Мейбон/
Втори Празник на Реколтата /Винен Празник/
Пикова дата 21 - 23 септември

Mabon
Този празник се пада на есенното равноденствие, в края на летните месеци и идването на зимата. Дните и нощите отново са еднакви, градините цъфтят и са пълни с изобилието от Природата.

Но във въздуха вече се усеща дъхът на новия сезон и започва подготовка за дългите студени зимни месеци. Основната селскостопанска реколта вече е събрана, остават късни плодове и ядки.

Енергията от умиращите растения се връща обратно в земята. Листата на дърветата стават червени, кафяви и златни, като символ на залязващото Слънце. Природата се приготвя за зимата.

Според Келтите това е сезонът на баланса между вътрешния и външния свят. От този момент ние трябва да разчитаме на вътрешните сили и да правим дългосрочни планове. Трябва да „посеем” мислите, които ще зреят в подсъзнанието до пролетта.

На този празник „като за последно” трябва да облечем хубави дрехи, да пием вино, да празнуваме много и щедро.

Към този празник трябва да приключим старите си дела, защото започва период на размисъл и почивка.

Подобен празник при християните е Свети Архангел Михаил /Michaelmas Day/ - 29 септември, защото се смята че Св.Михаил закриля срещу силите на мрака.

Символи: ябълки, вино, лози, венци, кратуни, „рог на изобилието”

Цветове: кафяво, оранжево, червеникаво-кафяво, есенни цветове

Растения и Билки: тамян, невен, смирна, градински чай и магарешки бодил могат да бъдат изгорени. Жълъд, папрат, орлови нокти, млечка, дъбови листа, борови клонки и рози могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:

Примерно MABON меню, насочено към Природно Изобилие !
От името на Бог сервирайте вино, а от името на Богинята - боб и тиква.

SAMHAIN /Сауин, Самхейн/
Или „Ден на Вси Свети”
или „Нощта на предците” или „Св.Мартин”
31 октомври

Samhain
Буквално означава “Краят на лятото”, за Келтите след Сауин започва зимата и новата година. На този ден се празнува „краят на всички реколти” – на ечемика, овеса, пшеницата, ряпата и ябълките.

Това, което не е прибрано ще бъде разрушено от студеното дихание на Магьосниците през ноември. На тази дата се почитат починалите предци.

В нощта на Сауин Старият Бог умира и се преражда на празника Юл /21 декември/, а докато Богинята Баба скърби за своя син между двата празника, хората “живеят в пълна тъмнина”. И тъй като в дългата нощ на Сауин пристигат душите на умрели предци, празникът е подходящ за провеждане на спиритични сеанси. За да улеснят идването на душите е било прието да се оставя храна пред къщи и да се запалят свещи на прозореца.

Този празник оригинално празнуван от Келтите, в християнския свят се трансформира в Хелоуин.


PumpkinСмята се, че в основата на модерния Хелоуин е старата легенда за “Джак Лампата /Фенера/”.

Според тази легенда, имало едно време един пияница и мошеник, казвал се Джак, който с хитрост е накарал Дявола да се качи на едно дърво. След което Джак е изрязал кръст на ствола на дървото и по този начин е заклещил Дявола. Тогава Джак е поставил условие, че ако Дяволът спре да го изкушава, той ще го пусне да слезе от дървото. Така и станало. Когато Джак умрял, не го пуснали в Рая заради лошите му навици и естествено не го пуснали и в Ада, заради това че е излъгал Дявола. Дяволът все пак  дал на Джак един въглен “да свети в тъмното” като го сложил в изрязана ряпа, за да “свети по-дълго”. После ряпата е сменена с по-удобната тиква.

Друга традиция е присъствие на котка. Обикновена котка не носила нищо добро, защото усещала присъствие на умрелите, тоест е своеобразна вещица. Но особено внимание е имало към Черните котки, защото в Келтските традиции черният цвят е символ на Богиня Баба /Старуха/ - една от Тройното Божество – Мома/Майка/Баба.

Смятало се е, че вещиците можели да сменят цвета на козината на котките, но “само 9 пъти в целия им живот”
Cat

Символи: казан, ряпа или тиква със свещ, маска, метла

Цветове: оранжев, черен

Растения и Билки: пирен, овча опашка, пачули и градински чай могат да бъдат изгорени. Жълъд, ябълки, тикви, дъбови листа, слама, зановец, росен, папрат и лен могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:

Примерно SAMHAIN меню, насочено към Реколтата !
Изпечете семките на тиквата със сол и чесън на прах и използвайте като снакс.

Първо блюдо /за разяждане/:
сауинска супа от картофи и тиква

Допълнително блюдо 1:
задушено зеле с копър

Допълнително блюдо 2:
ориз с ябълки и стафиди

Главно ястие 1:
печено говеждо с ябълков сок

Главно ястие 2:
пиле с портвайн и стафиди

Напитка:
ароматно червено вино, коняк и лимон /карайте така 6 седмици/

YULE /Юл/
Или „Midwinter” или „Св.Фион”
21 или 22 декември

YuleТози празник е в деня на зимното слънцестоене и най-дългата нощ в годината. Тъй като Келтската цивилизация е доста преди Християнството, празникът няма никаква връзка с Коледата. В този ден се празнува вечният природен цикъл и празник на продължаващ се живот в дългите зимни месеци. На този празник Келтите украсявали борове и празнували като цялостна общност.

Съществува близка връзка на този празник с Коледата, но истинската Келтска „основа” е връщането на Бог Слънце, а с него и „светлината”. Затова трябва да се празнува „с много светлини и много празници”.  

В Ирландия се намира мегалит Нюгрендж /Newgrange/. Представлява един кръгов комплекс от високи камъни. Възрастта на камъните е над 5000 години, тоест Нюгрендж е по-стар от Стоунхендж, по-стар от Египетските пирамиди и т.н. Камъните са разположени така, че в деня на зимно слънцестоене образуват прецизно пресечени слънчеви лъчи. Лъчите осветяват сложни орнаменти, изсечени на всеки камък като спирали, „очи”, слънчеви дискове и т.н. И макар че до този момент не е напълно изяснено, как

Келтите са използвали този комплекс, това показва колко важни са били „двете дати”- лятно и зимно слънцестоене.

Символи: вечнозелено, венец, бодлива зеленика, чекрък, цепеница

Цветове: червено, зелено и бяло

Растения и Билки: бодлива зеленика, имел, бръшлян, кедър, смрадлика, розмарин, тамян, смирна, сандалово дърво и бор могат да бъдат изгорени. Като жертвоприношение могат да се използват: ябълки, индийско орехче, борова шишарка, борови листа и цели канелови пръчки.

Как да празнуваме:

Примерно YULE меню, насочено към Огнище и Дома !